• Cu ce te pot ajuta?
  • Telefon (+40)766 750 201
  • contact@wellness-coach.ro
  • Str. Conac, Dumbravita, TM

Tratament naturist pentru tusea seaca

Lecuri pentru tusea seaca

Lecuri pentru tusea seaca
23.07.2024

Lecuri pentru tusea seaca

Tuse seaca (uscata, neproductiva): este provocata de iritarea cailor respiratorii superioare (cavitatea nazala, gat, laringe). Nu exista secretii de eliminat (mucus). Tusea poate fi persistenta, iritativa si da o senzatie de mancarime la nivelul gatului.

Tusea uscata sau iritativa apare, de cele mai multe ori, ca urmare a unei infectii virale sau bacteriene la nivelul cailor respiratorii si poate fi declansata si de factori iritanti ori alte cauze. 

Cauze:

- infectii virale sau bacteriene care irita mucoasa cailor respiratorii, declansand din partea creierului un mecanism de aparare, de eliminare a agentilor iritativi proveniti din exterior.

- alergii la anumiti poluanti sau agenti  alergenici din mediul exterior ( praf, par de animale, aer conditionat, uleiuri volatile nenaturale etc).

Tusea seaca, uscata trebuie calmată si, pentru asta, apelam la remedii cu efect emolient, antispastic, sedativ. Cele mai bune sunt plantele bogate in mucilagii ce reduc iritatia mucoaselor si spasmul cailor respiratorii. 

Remedii:

Iedera: contine substante terapeutice- sapaoninele-care inhiba procesul inflamator care provoaca iritarea mucoasei respiratorii si relaxeaza musculatura bronsica.

Nalba mareeste si ea o planta cu un continut bogat in mucilagii, fiind un adevarat pansament pentru mucoasele uscate si iritate ale tractului respirator. Remediile pe bază de nalba mare redau senzatia de confort de la nivelul gatului.


Scaiul vanat: pe teritoriul tarii noastre, popoarele dacice foloseau empiric infuziile si decocturile din Scai-vanat pentru ameliorarea tusei convulsive, a afectiunilor dentare (carii, parodontită) si pentru eliminarea retentiilor de apa din organism. In prezent, Scaiului-vanat este cea mai folosita specie a genului Eryngium dintre cele trei existente pe teritoriul României), partile sale aeriene fiind folosite pentru fluidizarea si eliminarea secretiilor bronhice. In plus, continutul in mucilagii al plantei ii confera acesteia proprietati emoliente si antiinflamatoare, eficiente in special pentru calmarea tusei si a iritatiilor cailor respiratorii superioare.

Cimbrul:  este un remediu folosit de secole pentru a calma tusea uscata iritanta. Frunzele plantei contin compusi numiti flavonoide care reduc inflamatia si relaxeaza muschii gatului.

Etractul din Muguri de Carpen: are proprietati antiinflamatorii, anticatarale, fluidifiante, sedative ale tusei, calmante ale iritatiei bronhice si cicatrizante ale mucoaselor afectate de procesele inflamatorii. Reduce spasmele cailor respiratorii primare si are indicatii in rinofaringitele cronice si spastice, in traheite si traheobronsite.

Extractul din Mladite de Caprifoi: ajuta in simptomele de tuse seaca si raguseala.


Indicatiile si recomandarile sunt orientative. Pentru realizarea unor scheme de tratament pe baza de plante este bine sa apelati la serviciile unui terapeut cu plante medicinale ( fitoterapeut). Imi puteti, de asemenea, scrie pe adresa de email plantevindecatoare@gmail.com  pentru  retete de tratament pe baza de plante.


Solicita informatii suplimentare despre
"Lecuri pentru tusea seaca"