• Cu ce te pot ajuta?
  • Telefon (+40)766 750 201
  • contact@wellness-coach.ro
  • Str. Conac, Dumbravita, TM

Rolul si importanta Lizinei in organism

Imporanta si rolul Lizinei in organism

Imporanta si rolul Lizinei in organism
23.07.2024

Imporanta si rolul Lizinei in organism

Lizina sau L-lizina este un aminoacid esential. Aceasta inseamna ca este necesar pentru sanatatea oamenilor insa corpul nu-l poate produce. Astfel ca lizina trebuie obtinuta din alimentatie sau suplimente. Aminoacizii cum este lizina sunt elemente constutive ale proteinelor. Lizina este importanta pentru o dezvoltare adecvata si joaca un rol esential in producerea de carnitina, un nutrient responsabil cu transformarea acizilor grasi in energie si ajuta la scaderea colesterolului. Se pare ca lizina ajuta la absorbtia calciului de catre organism si joaca un rol important in formarea colagenului, o substanta importanta pentru oase si tesutul conjunctiv incluzand pielea, tendoanele si cartilagii. Cresterea aportului de lizina in organism este necesar atunci cand dieta este deficitara, in cazul atletilor si al altor categorii de persoane care fac efort fizic intens in mod constant, precum si in cazul celor care au suferit arsuri. L-lizina (L-Lysine) este o componenta importanta a produselor de stimulare a secretiei de hormon uman de crestere (HGH) in protocoalele anti-imbatranire.

Beneficii:

  • Combate si trateaza Virusul Herpetic: administrata la inceputul eruptiei herpetice, lizina contribuie la oprirea din evolutie a leziunilor produse de aceasta. Acest efect benefic se datoreaza rolului antiviral al acestei substante. Mai mult, lizina blocheaza activitatea arginei din organism, care ajuta la replicarea virusului herpetic. Studiile au aratat ca lizina poate impiedica aparitia leziunilor herpetice, iar daca este administrata cand herpesul isi face aparitia, il poate opri din evolutie, scurtandu-i durata de manifestare
  • Ajuta la reducerea stresului si anxietatii: reduce iritabilitatea, depresia, induce starea de bine, controleaza hiperactivitatea copiilor, regleaza somnul, ajuta organismul in situatii de stres (stimuleaza glandele suprarenale in sinteza adrenalinei, reducerea excesului de cortizol).
  • Creste absorbtia Calciului: reduce demineralizarea osoasa, regland metabolismul calciului si ajuta la refacerea tuturor tipurilor de tesuturi (oase, piele, tendoane, cartilaje, muschi) care au leziuni cauzate de interventii chirurgicale, arsuri, ulceratii, inflamatii articulare.
  • Contribuie la stimularea formarii colagenului: stabilizarea colagenului in tesuturi prin reducerea actiunii enzimei colagenaza.
  • Promoveaza cresterea si dezvoltarea armonioasa la copii: lizina este un aminoacid esential necesar pentru constituirea oricarei proteine. Este buna pentru o crestere corecta si o buna dezvoltare a oaselor la copii, ajuta la absorbtia calciului si mentine o balanta corecta a azotului la adulti. De asemenea, are rol important si in biosinteza hormonilor, enzimelor si in stimularea hormonului de crestere.
  • Stimuleza productia in organism a Hormonului Uman de Crestere: când este luată împreună cu Arginina, L-Lizina poate declanșa eliberarea hormonului de creștere. Într-un studiu efectuat la Universitatea din Roma, 15 subiecți sănătoși de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 de ani, au primit 1200 miligrame de Piroglutamat de arginină, combinat cu clorhidrat de L-lizină.


Cele mai bune surse de Lizina:

– Peste uscat (cod): 5769mg

– Carne de vita si miel : 3582mg

– brânza (parmezan): 3306 mg

– Spirulina: 3025 mg

– Carne de vita (gătită): 3025 mg

– Carne curcan & pui : 3110mg

– Carne slaba de porc : 2757mg

– Conserve de pește (ton): 2675 mg

– Alimente din soia (soia prajita): 2634 mg

– Peste (ton, gătit): 2590 mg

– Carne de gasca si rata: 2480 mg

– Fructe de mare (creveți): 2172mg

– Seminte de dovleac: 1386mg

– Oua : 912 mg

– Fasole alba, fierta: 668mg


 Program de suplimente personalizat: sunt incantat sa te asist in conceperea unui plan nutritional si de suplimente personalizat care sa te ajuta in atingerea obiectivelor si dezideratelor propuse. Te astept sa ma contactezi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com


Surse:

https://www.calivitavelcu.ro/beneficiile-lizinei.html

https://provita-nutrition.ro/magazin/tratamente-naturiste-provita-nutrition/l-lizina-l-lysine-forte-ajuta-la-fixarea-calciului/

https://www.secom.ro/articles/invinge-herpesul-cu-lizina

https://www.pcfarm.ro/produs/3166/L-Lizina

http://www.sfatulmedicului.ro/medicamente/l-lysine_14957

https://naturapentrusanatate.com/suplimente-cu-aminoacizi/

https://www.myfooddata.com/articles/high-lysine-foods.php


Solicita informatii suplimentare despre
"Imporanta si rolul Lizinei in organism"