Astmul este o boala inflamatorie cronica care afecteaza bronhiile, avand drept consecinta aparitia acceselor de tuse si de respiratie suieratoare sau wheezing si senzatiei de lipsa de aer cu dificultate in expulzarea aerului din plamani, adica dispnee expiratorie.
Mucoasa bronsiilor se inflameaza, glandele din mucoasa secreta mucus in exces si musculatura bronsica se contracta. Toate acestea duc la ingreunarea circulatiei aerului prin conductele aerifere.
Cateva cauze:
- Alergenii – acarienii din praful de casa, mucegaiurile, perii de animale, polenurile, detritusurile microscopice din gandacii de bucatarie.
- Alergiile alimentare (ex: la alune si crustacee) pe langa manifestarile de pe piele, pot sa fie insotite si de crize de astm.
- Iritanti nespecifici – detergenti, deodorante, parfumuri, acetona, benzina, diverse spray-uri, gazele de esapament, betisoare parfumate.
Principalii factori declansatori ai astmului bronsic sunt: conditiile agresive de clima (frig, ceata, vant, aerul rece de iarna), patrunderea in plamani a unor agenti alergici (praful de casa, mucegaiuri, fulgi, pene, puf, matreata si parul animalelor, insecte, fibre de bumbac si lana, pulberi, detergenţi), precum si infectiile cronice, ca urmare a patrunderii in caile respiratorii superioare (sinusuri nazale) si in plamani, a unor bacterii si virusuri care intretin inflamatiile bronsice.
Medicii si terapeuții chinezi considera ca astmul este provocat de deficienta qi-ului (energia vitala care intretine viata) rinichilor si plamanilor iar cauzele pot fi interne (pierderea excesiva a qi-ului prin excese sexuale) sau externe(frigul si alimentatia gresita). Plamanii sunt considerati “prim ministru”, ei controleaza respiratia si energia, ajuta inima sa coordoneze sangele.
Remedii naturiste:
- MSM- ul: fara cantitatea necesara de MSM, legatura celulei noi care se ataseaza va deveni rigida. Daca tesuturile devin rigide, apar disfunctionalitati la nivelul plamanilor si ale altor organe. Astfel, datorita rolului sau, MSM ajuta la detoxifierea organismului si la buna circulatie a sangelui. Sulful ajuta totodata la producerea imunoglobulinelor (o clasa de anticorpi), cu rol important in asigurarea functiilor imunitare. MSM-ul este si un necrofag al radicalilor liberi. Diminueaza substantial reactiile alergice la alimente sau polen si regleaza aciditatea
- Magneziul: relaxeza bronhiolele, reducand simptomele de astm. Ajuta, de asemenea, la combaterea stresului si ii da posibilitatea organismului sa se reface dupa un efort fizic sau intelectual sustinut.
- Cisteina: este un aminoacid ce contine sulf si care in organism, prin combinatia cu alti aminoacizi, contribuie la formarea glutationului ( cel mai putenic antioxidant). In plus, imbunatateste respiratia , prin relaxarea musculaturii netede a bronhiilor, ajutand in astmul bronsic. Are efect mucolitic, fluidizand secretiile bronsice.
- Chimenul negru ( negrilica): continutul sau bogat in uleiuri volatile recomanda negrilica in astmul bronsic, reducand frecventa si intensitatea crizelor. De asemenea, semintele plantei sunt eficiente in caz de diabet zaharat si in afectiuni hepatice (stimuleaza activitatea vezicii biliare)”, precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie.
- Cimbrisorul: prin actiunea bactericida ajuta la echilbrarea florei intestinale cu efect favorabil asupra functionarii optime a sistemului imunitar. De asemenea, imbunatateste capacitatea respiratorie, elimina secretiile reziduale din bronhii si preintampina aparita infectiilor.
- Trei frati patati: folosita inca din antichitate in boli de piele sau astm bronsic, de ea se leaga numeroase legende. Patru categorii de principii active (terpene, flavonoide, saponine si metilsalicilati) s-au dovedit a fi extrem de active in lupta cu astmul bronsic. Administrarea de Trei-frati-patati are efecte expectorante (ajuta la eliminarea excesului de secretii din arborele bronsic), antispastice, antialergice, ajutand la combaterea si, mai ales, la prevenirea crizelor de astm.
- Lumanarica: Hipocrate a mentionat-o ca remediu contra ranilor, insa cel dintai care i-a descoperit efectele contra tusei cronice a fost Dioscoride. Preotii daci o foloseau şi o recomandau şi ei pentru puterile sale vindecatoare, precizeaza fitoterapeutul Elena Badea. Planta este recomandata, pentru uz intern in caz de raguseala, laringita, angine, bronsita, astm, gastroenterinta, tuberculoza, traheita, fiind recomandata utilizarea sub forma de infuzie, decoct, tincura, macerat la rece.
- Ungurasul: preparatele din această planta sunt folosite cu succes in prevenirea si tratarea multor afectiuni, dar in mod special sunt recomandate bolnavilor care sufera de boli ale aparatului respirator si cardiacilor. In bolile cailor respiratorii, ungurasul combate bronsitele cronice, laringitele, traheitele, astmul bronsic, gripa, guturaiul, tusea rebela si convulsiva, fluidifica secretiile bronsice si contribuie la expectorarea lor, intervine in emfizemul pulmonar, pneumonie si stari febrile.
-
-
-
Remediile si recomdarile au character informativ. Pentru efectul dorit este indicat sa apelati la serviciile unui medic cu competenta in apifitoterapie sau a unui fitoterapeut calificat si certificat.
Pentru intrebari suplimentare si retete ( scheme ) de tratament personalizate va astept sa-mi scrieti pe adresa de email plantevindecatoare@gmail.com
Surse de informare:
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ce-este-astmul
http://arhiva.formula-as.ro/2018/1344/medicina-naturii-44/astmul-bronsic-24571
https://provita-nutrition.ro/magazin/producatori/organika-health-products/msm-natural/
https://ziarullumina.ro/societate/sanatate/ungurasul-expectorant-natural-136016.html