In Medicina Traditionala Chineza plamanii reprezinta un organ si, in acelasi timp, un meridian yin, responsabili de respiratie si de distributia energiei in corp ( a Qi-ului). Meridianul Plamani guverneaza parti din corp precum gatul, pieptul si plamanii, si pot fi afectati de emotii negative precum tristete, suferinta si sentimentul de pierdere. In medicina chineza clasica, plamanul este descries ca si “receptorul qi-ului pur din Ceruri” Plamanii si colonul lucreaza impreuna ca si o echipa, unul preluand purul, iar celalalt eliminand deseurile.
Remedii care sustin activitatea pulmonara:
- Cordyceps: in medicina traditionala chineza, Cordyceps Sinensis este considerat remediul plamanilor sanatosi. Cordyceps Sinensis ajuta funtiile pamanilor prin capacitatea sa de a creste in organism productia de superoxid-dismutaza. In urma administrarii de extract standardizat de Ciupercă Tibetană, pacientii cu bronsita cronica si astm bronsic au mentionat ameliorarea simptomelor si imbunatatirea functiei pulmonare.
- Plamanarica: a fost intens folosita in perioada Evului Mediu cand era recomandata pentru combaterea problemelor pulmonare, hepatice si de stomac. Infuzia din frunzele acestei plante are proprietati emoliente si cicatrizante datorita mucilagiilor, a alantoinei si a taninurilor continute, fiind recomandata in calmarea tusei, fluidizarea secretiilor bronsice si facilitarea expectoratiei.
- Lichienul de piatra: este recunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatoare si regeneratoare asupra tractului respirator. Acesta este recomandat in calmarea tusei, raguselii, durerilor in gat si pentru usurarea expectorarii. In plus, compusii activi contribuie si la: limitarea proceselor inflamatorii din organism, modularea raspunsului imun, mentinerea diviziunii celulare normale si distrugerea celulelor aberante, stimularea secretiilor gastro-pancreatice, calmarea mucoaselor gastrointestinale. Pe scurt, printre virtutile ceaiului de Lichen-de-piatră se numara actiunea: citotoxica, antiproliferativa, antitumorală, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antitusiva, emolienta, antiastmatica, tonica asupra sistemului nervos, antivirala (in special contra HIV și Helicobacter pylori), bacteriostatica (de ex. in cazul bacilului Koch).
- Isopul: este recunoscut pentru proprietatile sale antiseptice, antispastice si antiinflamatoare asupra sistemului respirator, in principal, dar si a celor digestiv si urinar. Acesta este recomandat in calmarea tusei, raguselii, durerilor in gat si pentru usurarea expectorarii. In plus, compusii activi din partile aeriene ale acestei specii contribuie si la: calmarea spasmelor de la nivel respirator si digestiv, impiedicarea depunerilor de grasime la nivelul ficatului, stimularea poftei de mancare, eliminarea toxinelor si a deseurilor metabolice pe cale urinara si sudorifica, si eliminarea gazelor si a paraziților din intestine. Astfel, printre virtutile ceaiului de Isop se numara actiunea: antiseptica, expectoranta, antitusiva, antispastica la nivelul bronhiilor și abdominal, vasodilatatoare la nivel arterial, bronhodilatatoare, calmantă la nivelul mucoaselor si a tractului respirator superior, cicatrizanta, antiinflamatoare, stimulatoare asupra sistemului nervos central, vermifuga.
- Gemoterapicul din muguri de Carpen: ajuta la calmarea spasmelor din tuse si la cicatrizarea mucoasei bronsice.
- Patlagina: este o plana medicinala cu efecte antiinflamatoare, anti-bacteriene, anti-fungice, antioxidante, anti-ulcerative si astringente. Produsele obținute din această planta sunt deosebit de eficiente în calmarea starilor inflamatorii ale tractului respirator, contribuind si la mentinerea sanatatii mucoaselor orale si faringiene si calmand episoadele de tuse. Astfel, glicozidele iridoide pe care le contine, precum aucubina, ajuta la fluidizarea secretiilor faringo-bronsice si usurează expectorarea. In plus, Patlagina regleaza tranzitul intestinal lent prin actiunea usor laxativa a mucilagiilor, polizaharidelor si glicozidelor iridoide continute, dar este benefica si in cazul diareii deoarece precipită proteinele din continutul intestinal, are proprietati bactericide si bacteriostatice datorita aucubigeninei si contine taninuri cu actiune astringenta si antibacteriana. Proprietatile antibacteriene ale Patlaginii au efect si la nivel uro-renal, protejand rinichii si tractul urinar inferior de infectii.
-Cimbrisorul: este expectorant si calmant al tusei, antibacterian, antiviral, stomahic (stimulează secretia sucurilor gastro-intestinale), coleretic (stimuleaza secretia biliara), carminativ (ajută eliminarea gazelor intestinale) , antiseptic intestinal, antihelmintic,diuretic. Ca orice planta miraculoasa din farmacia naturii, si cimbrisorul are un rol important in istoria omenirii. Egiptenii de exemplu, il foloseau la imbalsamare. Grecii considerau mierea de cimbrisor o delicatesa, iar in imperul Roman era folosit de catre soldati, fiind convinsi ca daca se stropeau cu apa in care a fost pus cimbrisor vor avea parte de vigoare si curaj (in limba greaca thymus inseamna "curaj").
- Sovarful: contribuie la usurarea respiratiei prin fluidizarea secretiilor bronsice. Cantitatea mare de ulei esential (0,15-1%) cotinuta in aceasta plantă ajuta la calmarea senzatiei de disconfort de la nivelul cailor respiratorii, reducand inflamatia si crescand imunitatea locala. In cea ce priveste componenta uleiului volatil, acesta este bogat in timol, carvacrol, cimol si alti compusi cu efecte puternic antibacteriene, antivirale, antifungice.
Program de suplimente personalizat: sunt incantat sa te asist in conceperea unui plan nutritional si de suplimente personalizat care sa te ajuta in atingerea obiectivelor si dezideratelor propuse. Te astept sa ma contactezi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com