Colesterolul este un tip de grasime (molecula lipidica) de care organismul uman are nevoie pentru a functiona in mod normal. Acesta substanta are o consistenta ceroasa, este produsa de ficat, si se regaseste in sange. In mod normal, ficatul produce intre 1 si 2 grame de colesterol, insa colesterolul in exces din sange poate creste riscul de afectiuni cardiace. Nivelul ridicat de colesterol in sange, mai ales al lipoproteinelor de denistate scazuta ( LDL), este considerat un factor al formarii placii in artere si a lipsei de aprovizionare cu sange a creierului, rinichilor si inimii.
Colesteolul este fabricat de ficat si este necesar in buna functionare a creierului si a nervilor, fiind baza fabricarii hormonilor sexuali. Lipoproteinele de denisitate mare ( HDL) sunt considerate colesterolul bun intrucat evacueaza colesterolul care nu este necesar in celule, ducandu-l inapoi la ficat, unde este descompus si eliminat din organism.
Cauze pentru cresterea excesiva a nivelului colesterolului:
- consumul frecvent sau regulat de carbohidrati cu absorbtie rapida ( zahar, paine alba, cereale rafinate, dulciuri in general) determina cresterea glicemiei si secretia in exces de insulina care degadeaza colesterolul prin glicare sau oxidare si acumularea acestuia in organism.
- utilizarea in alimentatie a grsimilor trans ( hidrogenate si partial hidrogenate) disponibile in uleiurile rafinate si in margarina sau in produse care contin aceste ingrediente.
- ficatul incarcat, care nu functioneaza la capacitatea optima.
Desi, mult incriminat pentru efectele asupra arterelor, nivelul optim de colesterol in organism prezinta urmatoarele beneficii:
- colesterolul din piele este convertit in Vitamina D sub actiunea raditatilor ultraviolete din lumina solara
- colesterolul este material prima pentru sinteza hormonilor coticosuprarenali, cum ar fi cortizonul;
Recomandari:
- cresteti consumul de fibre provenit din cereale integrale ( orz, ovaz, fasole boabe, orez brun). Semintele de chia si de in contin fibre solubile;
- sucul de morcovi ajuta la eliminarea grasimii din bila in ficat si contribuie la scaderea colesterolului;
- apelati la suplimente alimentare pe baza de fitosteroli, prezenti in soia, derivatele din soia, orezul brun si linte;
- cresteti cantitatea de peste in dieta si de seminte bogate in omega 3 ( in, chia, dovleac)
- luati suplimente pe baza de lecitina, anghinare si usturoi. Sunt 3 remedii exceptionale pentru reducerea nivelului colesteolului;
- purificati-va ficatul cu plante precum armurariul, papadia, brusturele, anghinarea;
- includeti in planul de suplimente produse pe baza de drojdie din orez rosu.
Extractul de Frunze de maslin regleaza metabolismul grasimilor in organism, scazand valorile colesterolului, datorita substantei active oleuropeina. Reducand valorile colesterolului LDL, frunzele de maslin sunt un excelent protector al sistemului cardiac, reducând tensiunea arteriala. In urma unui studiu realizat, cu privire la efectele oxidarii colesterolului LDL, cercetatorii au ajuns la concluzia ca frunzele de maslin sunt si un antioxidant puternic, care reduce riscul de ateroscleroza, boli de inima si alte boli asociate radicalilor liberi.
Anghinarea contribuie la scaderea nivelului colesterolului sangvin atat prin reducerea sintezei cat si prin transformarea lui in acizi biliari. Cercetarile asupra efectelor acestei plante au demonstrat actiunea protectoare hepatica, stimulenta asupra vezicii biliare si de intarire a functiei antitoxice a ficatului.
Gugul (Comiphora mukul): planta folosita de peste 2000 de ani in India pentru calitatile ei remarcabile in reglarea greutatii corporale prin arderea grasimilor. De asemenea este un protector cardiac redutabil deoarece impiedica depunerea grasimilor pe peretii vaselor de sange, scade agregabilitatea trombocitelor (scade riscul formarii cheagurilor in artere si vene) si totodata este un antioxidant foarte bun, ceea ce duce la stoparea oxidarii grasimilor (colesterol rau) care se pot depune in artere. Stiinta moderna a descoperit mecanismul prin care planta manifesta atat de multe efecte miraculoase: gugul blocheaza activitatea unui receptor din celula hepatica (farnesoid X receptor FXR), ce este responsabil de legarea acizilor biliari, care uzual mentin nivelele de cholesterol normale. In corpul uman, aproximativ 500mg de colesterol sunt transformate zilnic in acizi biliari iar acest aspect este important mai ales pentru cei care mananca multe grasimi.
Pectina de mar: este o fibra solubila cu rol important in reglarea tranzitului intestinal si inducerea senzatiei de satietate. Este foarte utila in curele de slabire deoarece are actiune indirecta asupra centrilor nervosi ai satietatii. Reduce absorbtia intestinala a lipidelor (colesterol, acizi grasi).Are efect benefic in combaterea dischineziei biliare si a litiazei biliare.
Remediile si recomdarile au character informativ. Pentru efectul dorit este indicat sa apelati la serviciile unui medic cu competenta in apifitoterapie sau a unui fitoterapeut calificat si certificat.
Pentru intrebari suplimentare si retete ( scheme ) de tratament personalizate va astept sa-mi scrieti pe adresa de email plantevindecatoare@gmail.com
Surse de informare:
https://pro-natura.ro/produs/pectina-de-mar-x-60-comprimate/
https://fares.ro/produs/colesterol-1-m105-capsule/
https://www.daciaplant.ro/normocolesterol-comprimate-1-1-cadou.html
Earl Mindel- Noua Biblie a Vitaminelor
Patrick Holford- Medicina Buna
Phyllis A. Balch- Nutritie Si Biotratamente