• Cu ce te pot ajuta?
  • Telefon (+40)766 750 201
  • contact@wellness-coach.ro
  • Str. Conac, Dumbravita, TM

Importanta Glutaminei in organism

Rolul Glutaminei in organism

Rolul Glutaminei in organism
04.10.2024

Rolul Glutaminei in organism

L-glutamina este aminoacidul cu cea mai mare răspândire( cel mai abundent) în organismul uman, reprezentând peste 60% din totalul aminoacizilor liberi din corp. Acesta este produs în muşchi şi transportat prin fluxul sangvin în tot corpul ( creier, plămâni, ficat). L-glutamina este unul dintre puţinii aminoacizi din corpul uman care conţine doi atomi de azot, majoritatea conţinând un singur atom. Din acest motiv, glutamina este esenţialăă în procesul de refacere post-operator, favorizează cicatrizarea rănilor şi funcţia organelor, azotul fiind folosit de ţesuturi pentru a se reface. Organismul uman foloseşte l-glutamina pentru a produce alţi aminoacizi şi glucoza. Este un aminoacid neesenţial, pentru că poate fi produs în organism din alt aminoacid, acidul glutamic, însă poate fi considerat un aminoacid conditionat esential, pentru ca in perioadele de stres (cum este si antrenamentul intens), organismul nu poate face fata numai prin sinteza proprie. Celulele intestinului subţire, celulele renale şi cele ale sistemului imunitar sunt mari consumatoare de glutamină, pe care o folosesc ca substrat energetic. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Parenteral and Enteral Nutrition (1999), enterocitele și colonocitele (celulele intestinale) consumă 40% din rezervele de glutamină. De altfel, nivelul glutaminei este foarte sensibil la factorii care perturbă echilibrul organismului.

Functii importante:

Susține performanța fizică: glutamina face parte din gama suplimentelor „must-have” pentru sportivi. În timpul antrenamentelor intense, nivelul de glutamină celulară poate scădea cu 50% și în plasmă cu 30%. În cazul în care aceste pierderi nu sunt compensate, organismul va utiliza din rezervele musculare pentru energie. Din fericire, glutamina poate preveni acest lucru. Suplimentarea nivelului de glutamină nu numai că ajută la refacerea musculară după efort, dar îmbunătățește și performanța fizică, arată o serie de studii publicate în Journal of Nutrition (2001).

Are efect anabolic: este cel mai anabolic şi anti-catabolic compus nutritiv natural disponibil, promovând sinteza proteică în acelaşi timp cu inhibarea proceselor de dezasimilare. Previne sindromul caşectic, ajută la refacerea organismului în stari patologice: arsuri, infecţii, traume, intervenţii chirurgicale, tratamente cu glucocorticoizi.

Reduce permeabilitatea intestinală: deoarece glutamina este principala sursă de energie pentru celulele intestinului, numeroase studii au arătat că acest aminoacid poate reface integritatea mucoasei intestinale. Un studiu relevant este cel publicat în revista Lancet (mai, 1993). Potrivit acestui studiu, 20 de pacienți spitalizați care au primit un supliment cu glutamină au beneficiat de o recuperare mai bună datorită reducerii permeabilității intestinale. Un alt studiu publicat în 2001 arată că glutamina intervine în răspunsul imun prin reglarea anticorpilor de tip IgA, care atacă virusurile și bacteriile.

Protejează creierul: glutamina este convertită în creier în acid glutamic, esențial pentru funcționarea creierului. Deoarece stimulează sinteza acetilcolinei și a acidului GABA (gamma-aminobutiric), glutamina ajută la reglarea somnului, la îmbunătățirea memoriei, atenției și concentrării. În plus, participă la protejarea neuronilor împotriva toxicității provocate de excesul de amoniac.

Cele mai bune surse alimentare:

- Supa de oase

- Proteina din zer provenită de la animale hrănite cu iarbă

- Lactate crude din surse bio

- Carne de vită hranite cu iarbă

- Spirulina

- Varza, brocoli

- Sparanghelul

- Carnea de vânat

- Carnea de pasăre.


 Program de suplimente personalizat: sunt incantat sa te asist in conceperea unui plan nutritional si de suplimente personalizat care sa te ajuta in atingerea obiectivelor si dezideratelor propuse. Te astept sa ma contactezi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com


Surse:

https://www.farmaciacanadiana.ro/l-glutamina-organika-500-mg-90-capsule-ohp-077

https://www.secom.ro/glosar/l-glutamina

https://www.ziaruldesanatate.ro/articole/sanatate/glutamina-si-beneficiile-sale-uimitoare-pentru-sanatate/

https://www.olympusgrup.ro/aminoacizi/nutrimaxx-glutamina-120-capsule

http://www.sfatulmedicului.ro/medicamente/l-glutamine-1000_14956

https://drjockers.com/best-food-sources-glutamine/



Solicita informatii suplimentare despre
"Rolul Glutaminei in organism"