Seleniul este unul dintre mineralele eseţiale pentru buna funcţionare a organismului. A fost descoperit la începutul secolului al 19-lea şi o lungă perioadă s-a crezut că este toxic pentru organism. Funcţia de mineral esenţial a fost descoperită în anii ’50, iar din perioada anilor ’60 a început să fie studiat ca posibil adjuvant în afeţiuni tumorale. Cele mai importante surse alimentare pentru obţinerea seleniului sunt: nucile de Brazilia, fructele de mare şi carnea, în special organele animale, dar concentrţia în aceste surse are foarte mare legatură cu concentraţia naturală de seleniu în apă şi cu solul regiunilor din care provin aceste alimente. De exemplu, anumite regiuni din Rusia şi China sunt cunoscute pentru concentraţiile foarte mici de seleniu din sol şi apă şi pentru problemele de sănătate tipice pe care le au locuitorii acestor regiuni (maladia Kashin-Beck). Din punct de vedere biochimic, seleniul este un component al enzimei glutation-peroxidaza care, alături de alte enzime precum superoxid-dismutaza, catalaza şi vitamina E, protejează componentele celulare de efectele negative produse de acumularea de peroxizi în ţesuturi.
- Acţionează ca şi antioxidant, combătând efectul oxidativ al radicalilor liberi: anihilează particulele daunatoare cunoscute ca radicali liberi. Aceştia se formează în mod natural în organism, în urma proceselor metabolice, însă, în lipsa unui sistem antioxidant eficient, pot produce leziuni ale membranelor celulare, pot interacţiona cu materialul genetic iar mulţi specialişti le recunosc un rol important în procesul de îmbatranire şi în declanşarea unor boli precum afecţiunile cardiace sau cancerul. Antioxidanţii precum seleniul neutralizează radicalii liberi şi pot reduce sau chiar preveni unele dintre efectele lor negative.
- Creşte imunitatea: un mod prin care seleniul influenţează răspunsul imun, spun oamenii de ştiinţă, este prin intermediul selenoproteinelor (acele proteine care conţin seleniu). Se ştie că selenoproteinele individuale reglează inflamaţia din corp şi imunitatea. şi se mai ştie şi faptul că nivelurile adecvate de seleniu sunt necesare pentru a iniţia/stimula imunitatea şi, în acelasi timp, pentru a regla răspunsurile imune în exces şi inflamaţia cronică din corp.
- Stimulează circulaţia sângelui şi îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară: o dietă bogată în alimente cu seleniu menține inima și vasele de sânge sănătoase. Într-o analiză a peste 20 de studii, s-a constatat că o creștere de 50% a nivelului seleniului din sânge este corelată cu o reducere cu până la 24% a bolilor cardiovasculare. Mai mult, un raport care a analizat studii care includ peste 40.000 de persoane cu boli de inimă a demonstrat că există o legătură între suplimentul de seleniu și o reducere a proteinei C-reactive (este prezentă în sânge atunci când există o inflamație în organism).
- Reglează activitatea glandei tiroide: cercetătorii francezi de la Departamentul de Boli Endocrinologice și Metabolice susțin că nivelul seleniului din corp are un impact important asupra dezvoltării de patologii tiroidiene. Tiroida este organul cu cel mai mare conținut de seleniu per gram de țesut. Cele mai multe studii realizate pe acest subiect au arătat că suplimentarea cu seleniu are efecte benefice asupra sistemului imunitar datorită faptului că acest mineral reglează producția de specii reactive de oxigen și a metaboliților lor. Pe lângă faptul că reduce nivelurile anticorpilor anti-tiroidieni, seleniul reduce inflamația și previne daunele asupra țesuturilor tiroidei, îmbunătățind astfel structura ecografică a tiroidei. Un studiu realizat de chinezi a arătat de asemenea că seleniul protejează tiroida, prin faptul că persoanele cu un nivel scăzut de seleniu din sânge au un risc mai mare de boli tiroidiene.
- Ajută la sporirea fertilitaţii: în cazul bărbaţilor, aproximativ jumatate din cantitatea de selenium din corp este concentrată în testicule, canalele seminale şi în zona prostatei. Seleniul este vital pentru mobilitatea spermatozoizilor, de aceea sporeşte şansele de concepere şi are efect pozitiv asupra fertilitaţii masculine.
- Reduce apariţia mătreţii: s-a constatata că persoanele care au cantitaţi scăzute de selenium în organism sunt predispuse la apariţia şi instalarea mătreţii şi, de asemenea, la tendinţa de uscare a scalpului.
Cele mai bune surse:
Necesarul de Seleniu este estimate între 50 şi 200 micrograme pe zi.
– Nucile Braziliene: 1 sâmbure (5 grame): 95.9 micrograme
– Seminţele de fl. Soarelui: 1 cană: 74 micrograme
– Fasole Pinto boabe crude: 1 cană: 53.8 micrograme
– Sardine 85 gr.: 45 micrograme
– Somon Salbatic 85 gr.: 35.2 micrograme
– Pui 85 gr.: 22 micrograme
– Curcan 85 gr.: 19.2 micrograme
– 1 ou mare: 15 micrograme.
Program de suplimente personalizat: sunt incantat sa te asist in conceperea unui plan nutritional si de suplimente personalizat care sa te ajuta in atingerea obiectivelor si dezideratelor propuse. Te astept sa ma contactezi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com
Surse:
https://www.secom.ro/glosar/seleniu
https://doc.ro/sanatate/seleniu-beneficii-si-recomandari
https://poise.ro/totul-despre-seleniu-interactiuni-beneficii-recomandari/